top of page
Search

Velkommen til bloggen "Rejsen hjem til sig selv"

Updated: Dec 13, 2021

De sidste 20+ år har jeg arbejdet med traumatiserede mennesker og været optaget af at blive klogere på både konsekvenserne af at have oplevet og overlevet overvældende traumatiske hændelser og livsvilkår - men også mulighederne for efterfølgende at komme sig og hele igen.


En proces som indeholder 3 elementer:

  1. Inden de traumatiske hændelser at opleve være forbundet med og knyttet til sine omsorgspersoner og være i kontakt med sig selv - dette afhængig af omsorgssituationen.

  2. Efter de traumatiske hændelser/livsvilkår at opleve at miste kontakten til dele af sig selv og derigennem at opleve en forstyrrelse i kontakten til andre omkring sig.

  3. Efter bearbejdning at hændelserne at kunne genskabe kontakten tilbage til sig selv, sine kære og til verdenen omkring sig.

Sidstnævnte er processen med at finde hjem igen til sig selv efter at have været på afveje.

Det er i bund og grund det som recovery handler om - ligesom denne blog.


Jeg vil her dele vigtige fortællinger fra alt det, som jeg gennem tiderne har lært om menneskets bevidsthed og dets evne til at hele igen ovenpå at have lidt alvorlig skade på sundhed, trivsel og udvikling.


Jeg vil reflektere over, hvad jeg har lært og hvad jeg fortsat lærer af alle de mange fantastiske mennesker, som viser mig tillid til at komme med ind i det allersværeste og mest sårbare - der hvor livet virkelig gør ondt og hvor de føler sig helt alene, forkerte, værdiløse, uværdige, ubetydelige og de oplever, at alting er deres skyld - og ja, hvor lidelsen generelt er meget stor. For nogle mennesker i en sådan grad, at de bare ønsker at sætte en stopper for deres lidelse og gøre det forbi.... men hvor de alligevel dukker op i håb om, at fremtiden alligevel vil bringe dem forandring og heling.


Når jeg hjælper dem til at forstå, hvad jeg forstår med et traume-informeret blik på deres udfordringer og vi taler om, hvad der er sket med dem og hvorfor de har det sådan fremfor "hvad der er galt med dem". Eller jeg taler med dem om, hvem de er blevet i kraft af fremfor på trods af. Ja, så sker der ofte perspektivskift og de kan starte deres rejse hjem til sig selv - som endda med den rette måde at forløse deres oplevelser i nervesystemet på kan føre til "single-session" traumeterapier.


De fleste af de mennesker, som kommer hos mig, har kun brug for at komme enten en enkelt gang eller få gange til at blive sat på sporet af deres rejse hjem. Der er intet kronisk over deres tilstand - tværtimod har nervesystemet virkelig en iboende selvhelbredende kraft, som blæser mig bagover igen og igen, når jeg oplever det hos mine klienter. Det er intet mindre end magisk - og alligevel er det "bare" ren neurologi/neurobiologi og energi.


Formålet med at dele disse livsbekræftende fortællinger er at bringe håb til folk, som har mistet det - at bringe troen på recovery tilbage, hvor man ellers ikke tør stole på det - at bringe mod til at gøre noget andet end det traditionelle - at tænke kreativt og være nysgerrig på det, som ligger udenfor vores egen forståelsesramme og begrebsverden og afprøve nye ting - at give mening til de menneskers liv, som måske har mistet den, men som alligevel hænger i og søger at genfinde den.


Som for eksempel den unge pige på 23 år, som jeg pt. har i behandling og som bruger så ubeskriveligt mange kræfter på at holde sig i live, ikke for sin egen men for andres skyld - og som er virkelig tæt på at give op, men som alligevel har givet mig sit ord på, at hun ikke gør skade på sig selv, mens vi arbejder sammen, fordi hun giver livet og os en chance for at genfinde lysten til og meningen med livet. Hende og de første skridt på hendes rejse hjem vil jeg introducere jer til i næste indlæg, da vi har lavet en aftale om at dele fortællingen for måske at kunne hjælpe andre og dermed give hendes liv en større mening midt i mørket.


Formålet med disse blogindlæg er også for at kunne inspirere andre professionelle til at blive bevidste om, at heling efter traumer sker i relationer og vi kan alle sammen bidrage til at understøtte helingen, så vi kan hjælpe flere mennesker bedre og hurtigere, fordi #traumeworkworks :)


Afslutningsvis, vil jeg overlade ordet til en af mine tidligere klienter, som efter flere livstruende oplevelser og efterfølgende 4 EDMR sessioner kunne sige: "Jeg har fået mig selv og mit liv tilbage, måske ikke som det var før, men i en anden og hel udgave. Jeg bliver ikke længere terroriseret af mareridt og flashbacks, som lammer mig med angst, frygt, skyld og skam. I stedet har jeg minder om oplevelser, som jeg har fundet fred med – som jeg kan rumme i min krop og i mit sind, uden at vælte. Jeg føler mig som et helt menneske igen og selvom det måske lyder underligt, har jeg fundet mening med det jeg har oplevet. Til at starte med kunne jeg næste ikke tro det – forandringen føltes næsten uvirkelig/magisk – men som dagene (og nætterne gik) måtte jeg erkende, at det var virkeligt og vedvarende.” Flere år efter mødte jeg hende igen og forandringen var vedvarende, fordi sådan fungerer traumeheling... at når traumet forløses, så vil man ikke længere være forstyrret af det i nuet, så man kan gå videre i livet fri af fortidens overvældende hændelser.


Det ønsker jeg mange flere skal opleve, så derfor kaster jeg lys på det i mange forskellige sammenhænge - nu også her i blogform.


Jeg håber, at du har lyst til at høre flere perspektiver på og fortællinger om rejser hjem til sig selv - og spørge, kommentere eller måske endda foreslå emner af interesse for dig her til bloggen.

Det kan du gøre i kommentarfeltet nedenfor eller ved at sende en mail på info@safechildren.dk.


God læselyst! Rikke


Heling sker i relationer - og du gør en forskel!



173 views0 comments

Comentários


bottom of page